Bezpieczeństwo zakupów zapewnia Nextranet.pl

Twój kiosk internetowy - najtańsze publikacje w formacie pdf, mp3, zinio. Książki audio, ebooki, e-prasa.Kupuj taniej. Skorzystaj z premiowanego członkostwa w Klubie Nexpresso.

NetMagazine.pl
Centrum Cyfrowych Publikacji

główne menu

Partner nexto

Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano - ebook

29,90 zł (zawiera 23 % VAT)
60 pktProgram lojalnościowy

  • EPUB (znak wodny)
  • MOBI (znak wodny)

Agnieszka Jeż 

09.09.2016

polski

184

Wydawnictwo RM

978-83-7773-639-5

Opis:

"Kuchnia polska dwudziestolecia międzywojennego była wielosmakowa i różnobarwna jak pejzaż społeczny niejednorodnej etnicznie Drugiej Rzeczypospolitej. Wyrosła z tradycji szlacheckiej, przechodziła gwałtowne przeobrażenia wymuszone nowymi warunkami ekonomicznymi, w tym pracą zarobkową kobiet, oraz rozwojem cywilizacyjnym. Zwłaszcza w miastach polubiono nowoczesne, proste i szybkie potrawy.

Kuchnia ziemiańska zmieniała się wolniej. Tu nadal gotowano – tłusto, ciężko i pracochłonnie – choć zapewne bardzo smacznie. Książka zaprasza czytelników w podróż po bogactwie smaków i zwyczajów kulinarnych dwudziestolecia. Sięgając do ówczesnych książek kucharskich, wspomnień i pamiętników oraz rubryk kulinarnych w gazetach, autorka snuje opowieść o tym, co, jak i gdzie jadano w czasach Drugiej Rzeczypospolitej.

Oprócz interesującej części historycznej, w książce znajdziemy 100 przepisów na najróżniejsze potrawy, proste i bardziej wyrafinowane, dobre na co dzień i od święta. Obok wciąż popularnych dań, jak tradycyjny polski żur, pyszny bigos czy śledzie w śmietanie, odkryjemy również wiele zapomnianych potraw i smaków, jak miszkulancja, orszada czy pyszny międzywojenny deser Coupe à la Mode. Wszystkie receptury zostały opracowane i „dopowiedziane” przez Autorkę, tak aby każdy – niezależnie od umiejętności kucharskich – mógł je z łatwością wykonać. Wszystkim miłośnikom kuchni i dwudziestolecia międzywojennego życzymy smacznego!

 

Autorka o sobie:

Agnieszka Jeż - filolog, redaktor, wydawca, miłośniczka dwudziestolecia międzywojennego. Zawodowo i z pasją zajmuje się książkami. W kwietniu w wydawnictwie Czarna Owca ukaże się jej debiutancka powieść „Nie oddam szczęścia walkowerem”. Nieustających inspiracji i szczęścia dostarcza jej troje dzieci. I mąż. Mieszka w Sulejówku. Kocha góry."

Opinie o produkcie


Bądź pierwszą osobą, która doda opinię. Kliknij tutaj.
 
  100% gwarancji satysfakcji Możesz absolutnie bez żadnego ryzyka kupić wybrany produkt z naszej oferty. Chcemy przekonać Cię, że cyfrowe publikacje to przyszłość. Jesteśmy pewni, że ta forma publikacji przypadnie Ci do gustu, dlatego też dajemy 100% gwarancję. Dzięki temu możesz mieć pewność, że albo będziesz zadowolony z naszych produktów... albo zwrócimy Ci pieniądze.
Kup Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano - ebook
Forma zakupuCena

Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano - ebook

29,90 zł (zawiera 23 % VAT)
60 pktProgram lojalnościowy
    • EPUB (znak wodny)
    • MOBI (znak wodny)

Twój koszyk

Koszyk jest pusty.
Gwarancja satysfakcji

Nowości

  1. 1.Mój ojciec kupiec
  2. 2.Czapski, Hering. Tom II.
  3. 3.Elegia dla bidoków
  4. 4.Broad Peak
  5. 5.Lista Wachtera. Generał SS, który ograbił Kraków
  6. 6.Arystokracja. Powojenne losy polskich rodów
  7. 7.Skok na Banki
  8. 8.Krótsze Ramię Moskwy
  9. 9.Chińczyk
  10. 10.Kultura narodu

Najchętniej kupowane

  1. 1.Wszystkie pieniądze świata
  2. 2.Holokaust
  3. 3.Broad Peak. Niebo i Piekło
  4. 4.Walki stulecia. Bohaterowie wielkiego boksu
  5. 5.Elegia dla bidoków
  6. 6.Odnaleźć Gobi
  7. 7.Czego nie można kupić za pieniądze
  8. 8.Czas mroku. Jak Churchill zawrócił świat znad krawędzi
  9. 9.Lekarze Hitlera
  10. 10.Rotmistrz Pilecki. Ochotnik do Auschwitz